Kun tälle vinkkilinjalle lähdettiin, niin antaapa tulla enemmänkin.

Sipulin haju lähtee muovisesta leikkuulaudasta, kun ensin peset sen aina kylmällä vedellä ja vasta sitten peset tiskaten. Kuumalla vedellä haju pinttyy entistä lujemmin lautaan.

Puiset leikkuulaudat ja muutkin tarvikkeet (kapustat, kauhat, lastat, voiveitset yms.) huuhdellaan aina viimeksi kylmällä vedellä, että ne puusyyt menevät kiinni. Pysyvät puunvärisinä, eivätkä tummu.

Ihan sama ihon kanssa. Kun käyt saunassa tai suihkussa, ihohuokoset aukeavat lämmössä, peset ja lopuksi huuhtelet itsesi niin kylmällä vedellä kuin sielu sietää ja silloin huokoset menevät kiinni. Äidinäidinäidin neuvo ja sillä sukumme jäsenet pitävät ihonsa sileänä ja rypyttömänä.

IMG_0001.jpg

Jääkaappiraikastimeni on vuosikymmeniä ollut halkaistu sitruuna. Toinen puolikas ylähyllylle, toinen keskelle. Kun sen pinta kuivuu, leikkaan terävällä veitsellä siihen uuden tuoreen pinnan eli ohuen viipaleen lähes loppuun asti ja avaan sen. Laitan takaisin jääkaappiin ja seuraavalla kerralla, kun molemmat leikkuupinnat ovat kuivuneet, eivätkä jaa tuoksuaan, leikkaan uloimman pois ja teen uuden viipaleen tuoksumaan.

Ostin aikoinaan Body shopista erilaisia eteerisiä öljyjä. Valikoimassani on ruusu, teeruusu, kuusama, syreeni, omena, orvokki, kielo, mänty, koivu, vanilja. Niitä sivelen joskus lamppuihin ja kun ne lämpenevät, tuoksu leviää huoneeseen. Ei taida led-lampuilla onnistua. :) Lisäksi minulla on tuikkuenkeli, jolla on pieni vesivati sylissään ja siihen tipautan pari tippaa tuoksuöljyä tuikkukynttilää polttaessani.

Joulun aikaan ostan glögimaustesekoituksia ja kun en niitä voi allergioitteni vuoksi käyttää, laitan kattilaan vettä, pari pussia maustetta, tähtianista ja kanelitankoja ja keitän mausteveden. Sitten annan sen tuoksua niin kauan kuin mahdollista - ja keitän sen uudestaan ja uudestaan tarpeen mukaan. Se tuoksu vain kuuluu jouluun. Joskus jopa ostan valmista piparitaikinaa ja "paistan" sitä mikrossa, että saan sen tuoksua kotiin, vaikken voikaan sitä syödä. Konstit on monet....

Vanhentuneita hajuveden/partaveden/vartalotuoksun loppujakaan en heitä pois, vaan käytän kylppärin ilmanraikastajina tai imuroidessa imeytän pumpulituppoihin, jotka pudotan lattialle ja imuroin ne. Samoin lattialle voi ripotella vaniljasokeria, kanelia, neilikkaa tai mikä tuoksu nyt itseä sattuu miellyttämäänkin. Sitten vain imuroi ja tuoksua riittää.

Ostin muutama vuosi sitten sellaisia grillausmattoja tjms. Olen käyttänyt niitä leivinpapereina siitä lähtien ja kun paistan kakkuja, laitan sellaisen uuninpohjalle. Mahdollisesti ylimenevä taikina putoaa matolle, eikä sotke uunia.

Paperipuristimia käytän kaikenlaisten pussien sulkemiseen keittiössä. Tee, kahvi, maustepussit, tai vaikka mannaryynipussi. Ei pääse pudotessakaan sisältö ulos ja sotkemaan keittiötä. Minulla kun on välillä sellaisia päiviä, etteivät kädet "pidä". Ja joskus kun kaikki puristimet ovat käytössä, otan varastoistani käyttöön verhonipsut. Ajavat saman asian, joskin ovat aika pieniä. Ja teräviä.

Kerään kynttilänjämät ja tyhjennän jopa tuikkukipot viimeistä murua myöten pieneen muovipussiin. Sulatan niitä vesihauteessa ja teen uusia ulkotulia tai sytykeruusuja, mutta pelkkä muruseoskin auttaa nuotion tekemisessä. Paperin sisälle murusia paketiksi ja tulta perään, niin johan syttyy nopeasti. Sytykesipsit. Sytykeruusut. Sytykekävyt. Ulkotuli.

Etsin tähän muutamia vinkkejä netistä. Osa on samoja kuin minulla. Täällä. Tässä.

Ja sitten syksyn suuri puheenaihe, banaanikärpäset. Itselläni on ollut vuosia käytössä mehutiivistepullo, joka on leikattu ylhäältä poikki ja tehty siitä suppilo. Siis pullon leikattu yläosa laitetaan pulloon ylösalaisin suppiloksi. Pohjalle balsamiviinietikkaa, hunajaa tai fariinisokeria ja tiskiainetta pari tippaa. Sinne ne kärpäset menevät, eivätkä pääse pois. Ehkä ovat kaikki siellä nytkin, kun en ole niitä nähnyt missään. Onkin aika tarkistaa, pestä pullo ja tehdä uusi liuos. Täällä lisää vinkkejä.

Onko Sinulla jokin ekstravinkki käytössäsi? En nyt kaikkia omiani heti hoksaa, kun ne ovat niin jokapäiväisiä juttuja, ettei niitä ajattele sen enempää. :)

keltaruusujaperho.jpg

RPnimikirjoitus.jpg