viikottain%20logo.jpg

Ekana mieleen tuli se kirjasarja, josta keskikouluikäisenä etsittiin tietoa ja inspiraatiota aineisiin ja esitelmiin. Tosin se kirjoitetaan c-kirjaimella, eikä k:lla. Facta. ;)

Mitähän faktoja tähän nyt kirjaisi? Esimerkiksi sen, että EU on ihan syvältä, euroon siirtyminen nosti hinnat kuusinkertaisiksi, Brysselistä määräillään kaikki, mitä Suomessa saa tapahtua. Me pelastamme koko maailman olemalla sitä, tätä ja tuota. Ihan kuin piskuinen Suomi mitään vaikuttaisi, vaikka olisi kuinka vähäpäästöinen ja ilmastoystävällinen tahansa!

Kun muualla ajellaan ympäri vuoden sulilla teillä ja viivat ovat valkoisia, niin tietysti Suomen on noudatettava samaa linjaa. Vaikka ne keltaiset näkyvät ja kuultavat paremmin jään alta talvisin ja ovat turvallisempia. Mutta eihän täällä saa käyttää enää maalaisjärkeä, vaan pitää kumartaa EU-herroja, joille mepit antavat yhä enemmän valtaa - vain saadakseen pysyä siellä kalliilla palkoillaan, Euroopan sydämessä lorvimassa ja pettämässä Suomea. ;(

Milloin EU on kysynyt auringolta, haluaako se ihmisten muuttavan keskipäivän ajankohtaa? Ja niin sitä tehdään typeriä viisareitten siirtoja kaksi kertaa vuodessa, kun EU niin päättää.

Ja tuo vouhotus ilmaston lämpenemisestä! Yksi typerä tyttö naapurimaasta istuu kadulla koulupäivinä ja on muka niiiiin viisas ja avulias, että saa maailmankirjatkin kirjoittamaan hänen toiveidensa mukaan. Ei ole tainnut lukea historiaa sen vertaa, että tietäisi, kuinka vanha maailma on ja kuinka monta lämmintä ja kylmää kautta niiden aikana on ollut. Ja kuinka maapallo elää oman järjestyksensä mukaan, kylmenee, lämpenee, siirtää vyöhykkeitään milloin mitenkin tiettyjen jaksojen jälkeen. Grönlantikin on ollut joskus vihreää metsää täynnään, joten miksiköhän siellä ei nyt enää kasva puita, vaan on lunta ja jäätä? Kyllä tulee taas aika, jolloin siellä voi viljellä maata ja tehdä metsätöitä. Niin on ollut ennenkin ja niin on vastakin.

Että mitä hyötyä on meuhkata ilmastoasioista? Vaikka joku siitä kait hyötyy eli kerää rahaa itselleen ja rikastuu.

Näitä faktoja löytyisi pilvin pimein, kuten sähköautovouhotus. Typeryyden huippu! Minä en ainakaan hanki sähköautoa, vaikka mikä olisi! En todellakaan halua jäädä pakkaseen tien varteen autolla, jota kukaan ei saa korjattua tien päällä ja joka pitää kiikuttaa hinurin lavalla satojen kilometrien päähän jonkun tietokoneen viereen kuulemaan tuomio siitä, paljonko satasia taas lentää ikkunasta. Sillä autotehtailla on palkattu insinöörejä ihan vain sitäkin varten, että he yrittävät keksiä keinoja, joilla estetään ihmisiä korjaamasta itse omia autojaan. Esim. polttimon vaihto ajovaloihin. Sitäpä ei enää voikaan tehdä tuosta vaan, vaan pitää irrottaa melkein koko etuosa päästäkseen polttimon kimppuun. Sillä tavoin varmistetaan, että merkkikorjaamoille riittää töitä.

Kun  työkalufirmat alkoivat tuottaa tappiota, kun kaikilla oli jo tarpeeksi työkaluja, alettiin tehdä ruuveja, joihin ei enää käy ne tavalliset taltta- tai ristipäät. Nyt on erisakarisia tähtiä, kuusiokulmia, kolmioita, neliöitä ja ties mitä kuvioita ruuveissa. Ja tottakai ihmisten on sitten pakko ostaa jokaisen mallisia työkaluja, kun vanhat eivät enää sovi mihinkään.

Sama juttu oli aikoinaan, kun keksittiin palamaton sähkölamppu. Sen valmistus kiellettiin, koska muutoinhan kenenkään ei tarvitsi koskaan ostaa uutta lamppua. Ja jottei mikään pysyisi ennallaan, keksittiin, että lamppujen pitää olla energiaa säästäviä. Ja taas kaikkien oli hankittava uusia lamppuja.

On keksitty sukat, joista silmukat eivät karkaa, mutta ei niitäkään saa valmistaa. Kodinkoneet eivät saa kestää kahta vuotta, että tehtailla riittäisi töitä. Ennen kodinkoneet tehtiin hyvin ja kestäviksi ja pelkkä pakastin saattoi kestää 40-50 vuotta. Nyt on hyvä, jos kestää kaksi tai viisi vuotta! Ja silti vouhotetaan ekologisuudesta, säästämisestä ja jätteiden vähentämisestä, kun tehtaat tekevät kaikkensa, että niin ei kävisi.

Voi, esimerkkejä näistä faktoista olisi vaikka kuinka paljon. Riittäköön tämä tällä kertaa. :)

RPnimikirjoitus.jpg