Nyt olen mielestäni kaikki julkaisuvalmiit kuvat menneiltä kuukausilta julkaissut, joskin minulla on sellainen olo, että jotain on jäänyt kuvaamatta. Mutta palataan siis normaaliin päiväjärjestykseen.

P1040028.jpg

Jokaisen kuukauden ekana päivänä meillä on tapana putsata puuhella. Rapsutellaan ja imuroidaan noet pois ja kiillotan kannen Liesimustalla, froteepalasella ja sanomalehdellä. Tässä hella on jo lämpiämässä ja puurokattila hautumassa puhdistuksen jälkeen, mutta kiillotus kestää pari päivää, kun ennen tulen sytyttämistä hinkkaan hellan pintaa sanomalehdellä kiiltäväksi. Vaikka meillä on retrokeittiö jostain 70-luvulta (kuten laatoista huomaa), hella on melko hyvässä kunnossa. Jopa nokisutari kysyi viime käynnillään, että millä puhdistan hellan, kun se on melkein kuin uusi. Tuota alavasemman vanhaa ruostekohtaa yritän puhdistaa epätoivoisesti. :)

Yleensä hellan päällä on kaksi isoa vesikattilaa. Kukapa sitä nyt sähköhellaakaan lämmittäisi tyhjänä! Siitä saa kosteutta kotiin ja on aina lämmintä vettä. Ja jos ne kiehuvat, viemärit saavat puhdistavan kylvyn, kun vaihdamme vedet kylmiin ja kaadamme kuumat pois. Lisäksi, tuolla tavalla meillä on aina 18 litraa vettä käytettävissä, jos tulee sähkökatko.

Mikään ei voita sitä tunnetta, kun aamulla tulee viileään keittiöön, sytyttää tulet ja laittaa puurokattilan porisemaan. Vähän ajan kuluttua lämpö alkaa levitä huoneeseen. Se on lempeänpehmeää, ei kuivaa, kuten sähköllä lämmitettäessä. Toki meilläkin peruslämpö pidetään sähköpattereilla, mutta muuten lämmitämme takan ja tuon puuhellan avulla.

ruusutjaperhonen.jpg

RPnimikirjoitus.jpg